Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Το Υπναρούδι και η Ελεάννα

Υπόθεση
Η μικρή Ελεάννα ζει χαρούμενη με το Υπναρούδι, το κατοικίδιο μυρμηγκάκι της, που έχει χάσει την οικογένειά του. Μια μέρα που το παίρνει μαζί της στο σχολείο, το Υπναρούδι την ακούει να παινεύει κάποιο άλλο κατοικίδιο ως αγαπημένο της, και από τη ζήλια του το σκάει από τη θήκη του, αναστατώνοντας την τάξη. Οι περιπέτειές του όμως δεν τελειώνουν εκεί, καθώς η επόμενη μέρα το βρίσκει παγιδευμένο στον ιστό μιας πεινασμένης αράχνης. Θα προλάβει άραγε η Ελεάννα να το σώσει;

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Αργυρώ Μουντάκη
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου
ISBN: 960-16-1630-6
Έτος 1ης Έκδοσης: 2005
Σελίδες:55
Τιμή: περίπου 2 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
Τάξεις: Β', Γ', Δ'

Κριτική
Το πρώτο παραμυθάκι της σειράς με ήρωα το Υπναρούδι, που μας μιλάει για τη φιλία και το πόσο σημαντική μπορεί να γίνει για τη ζωή μας. Από φέτος (2013), ξανακυκλοφορεί μαζί με τις δύο επόμενες συνέχειές του (Το Υπναρούδι και το Τυχερούδι, Το Υπναρούδι και η Μελένια) σε έναν ενιαίο τόμο με τίτλο Το Υπναρούδι και η Ελεάννα σε φανταστικές περιπέτειες. Προτείνεται σε παιδιά μικρότερων και μεσαίων τάξεων.


  • Γλώσσα: απλή και κατανοητή
  • Πλοκή ενδιαφέρουσα και χαριτωμένη

Αξίες - Θέματα
Οικογένεια, Περιβάλλον, Φιλία, Ζωοφιλία, Φαντασία, Διαφορετικότητα, Διάλογος

Σκηνές που ξεχωρίσαμε
Το Υπναρούδι βρίσκεται παγιδευμένο στον ιστό και η αράχνη το πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις... θα προλάβει η Ελεάννα να το σώσει;

Εικονογράφηση
Ασπρόμαυρη, χαριτωμένη, με παρουσία μιας ολοσέλιδης εικόνας κάθε περίπου τρεις σελίδες

Απόσπασμα
Ντρίιιν ντριιιιν... ακούστηκε το ξυπνητήρι της Ελεάννας.
Ώρα να ετοιμαστεί για το σχολείο.

“Ελεάννα, ξύπνα, μην καθυστερείς”, φωνάζει και η μαμά της.

Η Ελεάννα όμως ονειρευόταν ότι βρισκόταν σε ένα μέρος όπου υπήρχαν νεροτσουλήθρες και θαλάσσια ποδήλατα και μπαλόνια και χίλια δυο ωραία παιχνίδια! Κι έκανε βουτιές και τσουλήθρα κι έπαιζε με το Υπναρούδι της ώρες ατελείωτες! Ωραίο το όνειρό της. Όμως έπρεπε να σηκωθεί. Να ξυπνήσει και το Υπναρούδι - σίγουρα αυτό ακόμα θα ροχάλιζε του καλού καιρού!

Τι είναι το Υπναρούδι; Είναι μικρούλικο, αδυνατούλι, καφετί και έχει δύο μαύρα ναζιάρικα ματάκια. Είναι ένα μικρό έντομο που κανένα παιδί δεν το φοβάται, όχι όπως τις μέλισσες, που τσιμπάνε και πονάει μετά! Αντίθετα, αυτό όλα τα παιδιά το αγαπάνε. Αλλά μόνο τα παιδιά, γιατί οι μεγάλοι τέτοια έντομα, όταν τα ανακαλύψουν μέσα στο σπίτι τους, θέλουν να τα διώξουν. Η μαμά της Ελεάννας, όμως, όχι μόνο το αγαπάει το Υπναρούδι, αλλά το φροντίζει κιόλας!

Η οικογένειά του όλο το καλοκαίρι μαζεύει φαγητό, το κρύβει κι έτσι έχει αρκετό για το χειμώνα, που είναι κρύος και δύσκολος. Υπάρχει κι ένας γνωστός μύθος του Αισώπου, του αρχαίου σοφού, που περιγράφει την εξυπνάδα και την εργατικότητα αυτών των εντόμων. ο μύθος λέγεται “Ο τζίτζικας κι ο ... μέρμηγκας!” Το βρήκες; Ναι! Σωστά το μάντεψες!

Το Υπναρούδι είναι ένα μυρμηγκάκι. Είναι το κατοικίδιο ζωάκι της Ελεάννας. Όπως τα άλλα παιδιά έχουν γάτες, σκυλάκια ή χελώνες, η Ελεάννα έχει το μικρό της μυρμηγκάκι. Κάθε πρωί πριν πάει σχολείο το ξυπνάει, ε... δηλαδή προσπαθεί, γιατί, για να σου πω την αλήθεια, δεν τα καταφέρνει πάντα. Μόλις λοιπόν, πλυθεί και φάει το πρωινό της, πηγαίνει κοντά στο Υπναρούδι και του ψιθυρίζει:

“Ξύπνα, χουζουράκο, μικρό Υπναρούδι μου , ξύπνα, είναι ώρα να πάμε σχολείο!”.

“Άσε με λίγο ακόομα, νυστάααααζω...” απαντάει αυτό με κλειστά μάτια σαν Κινεζάκι και μ' ένα χασμουρητό κροκόδειλου!

Τότε η Ελεάννα πηγαίνει να ντυθεί. Μετά ξαναγυρίζει. Καμιά φορά τα καταφέρνει να το ξυπνήσει, να, σαν σήμερα. Το ξύπνησε, του έδωσε φαγητό, ένα κομματάκι από έναν σπόρο ρυζάκι, και το πήρε να πάνε σχολείο.

Σχόλιο
Στο κείμενο συναντάμε δύο περιπτώσεις "παιδιών" από προβληματικές οικογένειες: Στην πρώτη, το μυρμηγκάκι που έχει χάσει και τους δύο γονείς του και ζει ορφανό. Στη δεύτερη, ο φίλος της Ελεάννας, Γιώργος, που οι γονείς του έχουν χωρίσει. Η σημασία της φιλίας είναι τεράστια και για τα δύο παιδιά, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερη συναισθηματική στήριξη, ή έστω κάποιον άνθρωπο να πουν τον καημό τους. Τι καλύτερο λοιπόν από έναν πραγματικό φίλο;

Ο ανθρωπομορφισμός του μυρμηγκιού της ιστορίας ελπίζουμε να μην μπερδέψει τους μικρούς αναγνώστες, καθώς τα πραγματικά μυρμήγκια -όσο αξιολάτρευτα κι αν είναι- ούτε μιλάνε σαν άνθρωποι, ούτε σκέφτονται, ούτε και ζηλεύουν όπως κάνει το Υπναρούδι... επίσης, δεν έχουν οικογένεια και δεν χάνουν τον δρόμο τους για τη φωλιά, αφού μπορούν και ακολουθούν το ίχνος της μυρωδιάς τους για εκατοντάδες μέτρα!

Η αντίδραση των συμμαθητών της Ελεάννας μόλις δηλώνει ότι έχασε ένα μυρμήγκι είναι τυπικότατη (σ.24): αρχίζουν να την κοροϊδεύουν και να χοροπηδάνε τριγύρω της χωρίς ίχνος συμπόνοιας, μέχρι να παρέμβει ο φίλος της ο Γιώργος και να τους βάλει στη θέση τους.

Χρήση στην τάξη
Στην τάξη μπορούμε να αξιοποιήσουμε το κείμενο για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τη φιλία και την αξία της ειδικά στις μικρές ηλικίες, τότε που πολλά παιδιά θυμίζουν κάπως τα μυρμηγκάκια: νιώθουν συχνά ανυπεράσπιστα σ' έναν κόσμο μεγάλων και χρειάζονται τη συναισθηματική μας στήριξη, ενώ μια λάθος λέξη μπορεί να τα πληγώσει ανεπανόρθωτα! Αν οι μαθητές μας ανήκουν στις μεγαλύτερες τάξεις, μπορούμε να τους αναθέσουμε να "υιοθετήσουν" έναν μαθητή μικρότερης τάξης για το επόμενο διάλειμμα, ώστε να τον γνωρίσουν καλύτερα και να μάθουν τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε μια αναφορά στο ίδιο το μυρμήγκι, το εργατικό αυτό έντομο που ζει στον πλανήτη μας πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια τώρα, διδάσκοντάς μας τι μπορεί να πετύχουμε με τη συνεργασία, και δημιουργώντας ακούραστα τεράστιες πολιτείες κάτω από τη γη. Αν υπάρχουν μαθητές που ενδιαφέρονται, ίσως αναλάβουν να παρουσιάσουν κάποιες πληροφορίες στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος. Παράλληλα μπορούμε να προβάλλουμε στην τάξη το παρακάτω βίντεο, που πριν λίγα χρόνια μας αποκάλυψε το μέγεθος που καταλαμβάνει μια μυρμηγκοφωλιά. Αν τα αγγλικά μας είναι σε καλό επίπεδο, τα παιδιά θα εντυπωσιαστούν με ορισμένα στιγμιότυπα από το πολύ ποιοτικό ντοκιμαντέρ του BBC "Planet Ant".
στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του BBC Planet Ant

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...