Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ο πειρατής Περπερούα και τα κάλαντα

Υπόθεση
Είναι Πρωτοχρονιά, και ο λοστρόμος ο Πυξίδας ονειρεύεται νόστιμα φαγητά και λαχταριστούς κουραμπιέδες. Όμως, ο πειρατής Περπερούα έχει άλλα σχέδια. Θέλει να βρουν το χαμένο χάρτη του Τορ, που είναι κρυμμένος σε μια σκοτεινή θαλασσοσπηλιά. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, αφού μια φοβερή έκπληξη τους περιμένει...

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μπίζη
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
ISBN: 978-960-16-3514-9
Έτος 1ης Έκδοσης: 2009
Σελίδες: 38
Τιμή: περίπου 3 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
Τάξεις: Α', Β', Γ'

Κριτική
Χαριτωμένη ιστορία από τη σειρά χωρίς σωσίβιο (επίπεδο Δελφινάκια - 800 λέξεις). Η γραφή είναι απλή και τα νοήματα κατανοητά, ώστε να μην δυσκολεύουν τους μικρούς αναγνώστες. Η επιμέλεια είναι όπως πάντα πολύ προσεγμένη, και η πολύχρωμη εικονογράφηση κάνει την ανάγνωση ξεκούραστη, σαν να κρατούσαμε στο χέρι μας όχι ένα βιβλίο, μα ένα κόμικ. Στο τέλος του βιβλίου, περιμένουν τους μαθητές τρεις δραστηριότητες. Η πρώτη, αρκετά δημιουργική, συνδυάζει μια συνταγή για κουραμπιέδες με ένα κρυπτόλεξο. Η δεύτερη είναι μια άσκηση αναγραμματισμού, εμπνευσμένη από τα σαρδάμ του παπαγάλου Σαρδάμ. Η τελευταία (την οποία εγώ δεν κατάφερα να φέρω εις πέρας χωρίς τη βοήθεια από το λυσάρι) είναι μια δραστηριότητα αντιστοίχησης που απαιτεί αρκετή παρατηρητικότητα και φαντασία.

Το βιβλίο προτείνεται κυρίως σε παιδιά Α’, Β’ και Γ' τάξης, θα μπορούσαν όμως να το διαβάσουν και μεγαλύτεροι μαθητές που συμπαθούν τον Περπερούα και παρακολουθούν τις περιπέτειές του από μικρότερες τάξεις.
Ο Περπερούα, σαν όλους τους ήρωες που σέβονται τον εαυτό τους (και τους πιστούς οπαδούς τους) δεν θα γινόταν να μην έχει κι αυτός μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια. Έτσι, στη σύντομη αυτή ιστορία, τον παρακολουθούμε να περνάει τις άγιες τούτες μέρες προσπαθώντας να ανακαλύψει το χάρτη ενός θησαυρού.

Τα προβλήματα για τον ίδιο και το τσούρμο του, ξεκινάνε όταν στο σκηνικό εμφανίζεται η όμορφη Μάρθα Ρουθ, το αντίπαλο δέος του Περπερούα, που ως εξυπνότερη και ικανότερη (ίσως ένα μήνυμα για τις σχέσεις των δύο φύλων), καταφέρνει να τους αιχμαλωτίσει! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ήρωας να συλλαμβάνεται και να μένει αιχμάλωτος σε όλο το έργο, κάτι που οι θαυμαστές του μάλλον δεν θα εκτιμήσουν... Θα τους διασκεδάσουν όμως τα διαφορετικά κάλαντα, που σκέφτεται η παρέα των πειρατών για να γλιτώσει τη ζωή της. Κάλαντα, με τα οποία οι άγριοι πειρατές δείχνουν να γυρίζουν πίσω στα παιδικά τους χρόνια. Κάποια αγόρια της Ε’ που διάβασαν την ιστορία στην τάξη, ενθουσιάστηκαν με τα λόγια από τα τραγούδια αυτά, ίσως επειδή ξεφεύγουν λίγο από το τυπικό ρεπερτόριο των ημερών.

Αξίες - Θέματα
Χιούμορ, Διαφορετικότητα, Χριστούγεννα, Ισότητα Φύλων

Απόσπασμα 
Ο πειρατής Περπερούα, ο λοστρόμος του
ο Πυξίδας, η μαϊμού του η Ευτυχία και
ο παπαγάλος του ο Σαρδάμ ήταν μέσα σε μια σκοτεινή
θαλασσοσπηλιά και έψαχναν το χαμένο χάρτη
του ξακουστού Τορ.

Ο Πυξίδας περπατούσε και αναστέναζε:

- Πάντως, καπετάνιε, σ’ το λέω! Δε συμφωνώ
μαζί σου! Σήμερα που είναι Πρωτοχρονιά,
έπρεπε να καθόμαστε ζεστά ζεστα΄στο πρωτοχρονιάτικο
τραπέζι μας και όχι να τρέχουμε
στις θαλασσοσπηλιές και να ψάχνουμε χάρτες!

- Σ’ το υπόσχομαι, Πυξίδα! Μόλις βρούμε το
χάρτη, θα σου κάνω το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο
τραπέζι στον κόσμο ολόκληρο!

- Μακάρι, καπετάνιε! Μακάρι!

- Καμάρι! Καμάρι! φώναξε ο Σαρδάμ.

Ο Περπερούα σταμάτησε ξαφνικά και έφερε
το δάχτυλο στα χείλη του.

- Σσςςς! Ησυχία! Νομίζω πως κάτι ακούω!
Κάποιος είναι εδώ!

- Σωστά! Πολύ σωστά, πειρατή Περπερούα
Πόντε Πούντα ντε Τόρμες Άτρωτε! είπε μια φωνή.

- Ποιος είναι;

Ένα δυνατό γέλιο αντήχησε στη θαλασσοσπηλιά.

- Ποιος είσαι; Βγες να σε δω!

- Πρώτα θα δεις το ξίφος μου! είπε η φωνή.


Share/Bookmark

1 σχόλιο:

Άντρη Αντωνίου είπε...

Μα τόσο δύσκολη η τελευταία δραστηριότητα; :P

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...