Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μόντυ, ο σκύλος που φορούσε γυαλιά

Υπόθεση
Ο Μόντυ είναι ένας -όχι και τόσο- αγαθούλης σκύλος γεμάτος περιέργεια, που φοράει γυαλιά (χωρίς τζάμι) για να θυμάται να βλέπει λίγο καλύτερα. Του αρέσουν τα μπισκότα σοκολάτας και η κρέμα από καρύδια και, σε όποιον χώρο και αν βρεθεί, κερδίζει τις συμπάθειες αλλά φέρνει μεγάλη αναστάτωση. Στο βιβλίο, πέρα από την εισαγωγή όπου μας περιγράφεται το περιστατικό που τον υποχρέωσε να φορέσει γυαλιά, συναντάμε πέντε αυτοτελείς περιπέτειές του: Ο Μόντυ στο μπάρμπεκιου, Ο Μόντυ στο σχολείο, Ο Μόντυ στη βιβλιοθήκη, Η Πρωτοχρονιά του Μόντυ και Ο Μόντυ στο σούπερμάρκετ.

Χαρακτηριστικά 
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Κόλιν Γουέστ (Colin West)
Μετάφραση: Ρένια Τουρκολιά - Κυδωνιέως
Εικονογράφος: Κόλιν Γουέστ (Colin West)
Τίτλος πρωτοτύπου: Monty, the dog who wears glasses
1η Έκδοση:1989 (στα ελληνικά 1995)
ISBN: 978-960-360-518-8
Σελίδες: 68
Τιμή: 0.70 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
To site με τα έργα του συγγραφέα εδώ
Τάξεις: Β', Γ'

Κριτική
Έξι αυτόνομες ιστορίες με ένα σκανταλιάρικο σκυλάκι που σκέφτεται σαν παιδάκι. Το ενδιαφέρον των επεισοδίων είναι κάπως περιορισμένο, οι χαρακτήρες κάποιες φορές φέρονται εξωφρενικά και το χιούμορ που διαπνέει το έργο σχετικά ξεπερασμένο. Η γλώσσα είναι απλή, αν και ίσως δυσκολέψει τους μικρούς αναγνώστες σε κάποια σημεία (χρήση μετοχών, λέξεων όπως φρουφρουδένιος, μπάρμπεκιου, ενθάρρυνση). Επίσης, η συντακτική πλοκή γίνεται μερικές φορές πιο σύνθετη απ' όσο περιμένουμε να συναντήσουμε σε βιβλία για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Η μεταφράστρια, εισάγει εκφράσεις που δεν βοηθούν την παραπάνω κατάσταση (τόση φασαρία και μπισκότα γιοκ! σ.44), ενώ ορισμένοι χαρακτηρισμοί μας προβληματίζουν (κυρά μου σ.26, ηλίθιο κανίς σ.55) καθώς δεν θα θέλαμε να τους ακούσουμε να επαναλαμβάνονται από μαθητές της πρώτης. Στα θετικά συγκαταλέγονται τα μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία και η πανταχού παρούσα εικονογράφηση, που μπορεί στο στυλ να θυμίζει παλιές γελοιογραφίες, κάνει όμως το βιβλίο να μοιάζει με κόμικ. Τελικά τίθεται θέμα προσανατολισμού: Σε ποιες τάξεις απευθύνεται η έκδοση; Οι μικρές ίσως δυσκολευτούν, ενώ τις μεσαίες είναι πιθανό να τις αφήσει ασυγκίνητες.

Καταλήξαμε στη μέση λύση και το προτείνουμε σε παιδιά Β' και Γ' τάξης. Εννοείται πως περισσότερο θα το συμπαθήσουν τα παιδιά που αγαπούν τα ζώα ή έχουν κάποιο δικό τους σκυλάκι. Το αυτοτελές των ιστοριών δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς μπορούμε να ξαναδιαβάζουμε με τα παιδιά εκείνες τις περιπέτειες που τους αρέσουν περισσότερο. 

Στην πατρίδα του τη Βρετανία, οι περιπέτειες του Μόντυ κυκλοφόρησαν σε έξι βιβλία, ενώ στη γλώσσα μας έχουν μεταφραστεί μόλις τα δύο. Η συμπάθεια προς τον διοπτροφόρο σκύλο κορυφώθηκε τη δεκαετία του '90 και οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς κινουμένων σχεδίων (δεκατρία πεντάλεπτα επεισόδια) για το BBC. Εδώ ένα δείγμα..

Η σκυλοκεντρική θέαση των πραγμάτων που μας δίνει το βιβλίο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, όχι επειδή προετοιμάζει τα παιδιά να διαβάσουν Μπουλγκάκοφ, αλλά επειδή τα βοηθά να εμπλουτίσουν τις οπτικές τους και να προχωρήσουν από τον εγωκεντρισμό προς την ενσυναίσθηση (χωρίς να υιοθετούμε υποχρεωτικά τη θεωρία του Piaget ή του Flavell) κάτι οπωσδήποτε χρήσιμο.

Αξίες - Θέματα
Χιούμορ, Ζωοφιλία

Εικονογράφηση
Απόσπασμα
Αυτός είναι ο Μόντυ. Είναι λίγο περίεργος

για σκύλος.

- Αναρωτιέστε γιατί φοράω γυαλιά, ε;

Λοιπόν, μια μέρα πριν ο Μόντυ αρχίσει να
φοράει γυαλιά, έβγαλε βόλτα το νεαρό
Σάιμον Σπρόντ.

Τον περίμενε να βγει από το μαγαζί με τις
καραμέλες, όταν λίγο έλειψε να του
συμβεί ένα άσχημο ατύχημα.

- ΕΪ! ΠΡΟΣΕΧΕ!

Ένας άντρας με ποδήλατο έστριψε
απότομα το τιμόνι γι ανα μη χτυπήσει το
Μόντυ, και στο τσακ κατόρθωσε να
κρατήσει την ισορροπία του.

Ο Σάιμον όρμησε έξω από το μαγαζί.
Ο άντρας τους κοίταξε πάνω από τον ώμο
του καθώς έφευγε:

- Γυαλιά του χρειάζονται του σκύλου σου!

Εκείνο το βράδυ ο Σάιμον
κάθισε και το σκέφτηκε. Όχι,
δηλαδή, ότι ο Μόντυ δεν
έβλεπε μπροστά του, αλλά
να, ένα ζευγάρι γυαλιά θα του
θύμιζαν πάντα το ατύχημα που κόντεψε
να πάθει και θα τον έκαναν πιο προσεκτικό
στο μέλλον.

Έτσι, ο Σάιμον έψαξε και βρήκε ένα
παλιό ζευγάρι γυαλιά ηλίου και έβγαλε
τους φακούς. Έτσι, χωρίς φακούς,
τα φόρεσε στο Μόντυ.

Του Μόντυ δεν του πολυάρεσαν τα
γυαλιά. Του τσίμπαγαν τη μύτη και ένιωθε
άβολα. Τότε ο Σάιμον ξεβίδωσε λίγο τις
μικρούλικες βιδίτσες και άνοιξε τα πλαϊνά
όσο χρειαζόταν για να μπαίνουν άνετα
και να στέκονται στ’ αυτιά του.

Αυτό ήτανε! Τώρα μάλιστα! Του
πήγαιναν περίφημα! Όλοι συμφωνούσαν ότι
ο Μόντυ ήταν πιο όμορφος με τα γυαλιά!

Προβληματισμοί για συζήτηση
Τα βλέπω όλα ροζ
Ο Μόντυ φοράει γυαλιά, και ξέρει ότι τον κάνουν να δείχνει διαφορετικός αλλά και ομορφότερος. Εσείς έχετε συμμαθητές που χρησιμοποιούν γυαλιά; Πώς σας φαίνονται όταν τα φορούν και πώς όταν τα βγάζουν; Έχετε ακούσει ιστορίες για παιδιά που ντρέπονται να φορέσουν τα γυαλιά τους; Πολύ συχνά αυτό συμβαίνει επειδή φοβούνται την κριτική των συμμαθητών τους! Υπάρχουν μάλιστα και σχετικά βιβλία όπως Τα γυαλάκια της Μαλένας ή το Καρλότα - δε θέλω να φορέσω γυαλιά! με ένα κοριτσάκι του νηπιαγωγείου που κρύβει τα γυαλιά του για να αποφύγει να τα φορέσει...τελικά όμως καταλαβαίνει τη χρησιμότητά τους και τα αναζητά.

Αν πάτε στο γιατρό επειδή δυσκολεύεστε να διαβάσετε ή να δείτε στον πίνακα και σας προτείνει να φορέσετε γυαλιά, μην ντραπείτε... Βρείτε έναν σκελετό που σας γεμίζει αυτοπεποίθηση και δοκιμάστε τα, είναι για το καλό σας! Με τη βοήθεια των γυαλιών, η όρασή σας θα αναπτυχθεί σωστά και τα μάτια σας θα είναι προστατευμένα. Αν σας τα δώσει ως βοηθήματα ενάντια στο στραβισμό, και πάλι είναι σωστό να τα φοράτε μέχρι να διορθωθεί η όρασή σας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψετε τα μάτια σας την ώρα του διαβάσματος:

  • Κρατήστε το βιβλίο σας τουλάχιστον 30 πόντους μακριά από τα μάτια
  • Φροντίστε ώστε ο χώρος που διαβάζετε να φωτίζεται καλά
  • Κάνετε συχνά διαλείμματα, είτε διαβάζετε από βιβλίο, είτε από την οθόνη υπολογιστή. Στα διαλείμματα αυτά δοκιμάστε να κοιτάζετε γύρω γύρω αντί να εστιάζετε σε ένα σημείο.
  • Αν η μυωπία σας είναι μικρή (μέχρι 2 βαθμούς), προσπαθήστε να διαβάζετε χωρίς γυαλιά, ή χρησιμοποιώντας τους παλιούς σας φακούς.
Τζακ! φάτον!
Στο βιβλίο, μαθαίνουμε ότι ο Μόντυ τρελαίνεται για μπισκότα σοκολάτας, κέικ φρούτων και κρέμα από καρύδια, ενώ τον βλέπουμε να μασουλάει τσιπς από το πάτωμα και να χλαπακιάζει καλοψημένα (και καμένα) λουκάνικα στο μπάρμπεκιου. Δεν είναι υπέροχο να ταΐζουμε το σκυλάκι μας όλα εκείνα που μας αρέσει και μας να τρώμε; ...είναι όμως σωστό να τρώει ένα σκυλάκι ότι τρώμε και μεις; 

Η απάντηση είναι "δυστυχώς όχι". Αν αγαπάμε τα κατοικίδιά μας, θα πρέπει να σεβαστούμε ότι είναι διαφορετικά ζωάκια από τους ανθρώπους, με διαφορετικό πεπτικό σύστημα και διαφορετικές ανάγκες. Ο σκύλος συγκεκριμένα, ως σαρκοφάγο, έχει άλλο μεταβολισμό από τον ανθρώπινο, κι έτσι τα γλυκά που σε μας προκαλούν ευχαρίστηση και τόνωση, σε κείνον κάνουν πολύ κακό. Η αγαπημένη μας σοκολάτα, είναι για τους σκύλους τοξική και δηλητηριώδης, επομένως πρέπει να αποφεύγεται. Κακό τους κάνουν επίσης και διάφορες άλλες τροφές που σε μας φαίνονται ακίνδυνες ή τις έχουμε συνδέσει μαζί τους από τα κινούμενα σχέδια (π.χ. κόκαλα).

Καλό είναι λοιπόν, πριν αρχίσουμε να μιμούμαστε τον Σάιμον και να  "ανταμείβουμε" το σκυλάκι μας με λιχουδιές, να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό, που ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία του.

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...