Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Χτύπα ξύλο


Υπόθεση
Ένα μικρό, χάρτινο κουτάκι με γάλα, ξεκινάει από το πλησιέστερο ψυγείο για το μεγάλο ταξίδι της ανακύκλωσης. Θα το παρακολουθήσουμε σε κάθε του νέα μορφή, θα γνωρίσουμε τα μέρη απ’ όπου περνάει, τους διαφορετικούς κάθε φορά γείτονές του, αλλά και τις ελπίδες που το ίδιο τρέφει, μια μέρα να καταξιωθεί και να καταλήξει σε ένα ράφι βιβλιοθήκης!

Χαρακτηριστικά 
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη 
Εικονογράφηση: Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου 
ISBN: 978-960-16-3844-7
Έτος 1ης Έκδοσης: 2011
Σελίδες: 40
Τιμή: περίπου 5 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
Τάξεις: Α’, Β’, Γ'

Κριτική
Χαριτωμένη ιστορία από την τρίτη βαθμίδα της σειράς χωρίς σωσίβιο (Δελφινάκια – 800 λέξεις), που απευθύνεται σε νέους αναγνώστες με κάποια (πλέον) εμπειρία. Οι λέξεις είναι λιγότερο απλές από τα προηγούμενα επίπεδα, και κάποια κενά στη διήγηση ίσως δυσκολέψουν τους μικρούς αναγνώστες. Ωστόσο η πολύχρωμη εικονογράφηση συνεχίζει να είναι θεσπέσια και να συνοδεύει σε κάθε σελίδα το κείμενο. Στο τέλος του βιβλίου (δυστυχώς, αν με ρωτήσετε), αντί για παιχνίδια, περιμένει τους αναγνώστες μια δραστηριότητα ανακεφαλαίωσης με τα στάδια από τα οποία πέρασε ο ήρωας, και ένα quiz ερωτήσεων, μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το βιβλίο θα το προτείναμε κυρίως σε παιδιά Α’ και Β’ τάξης, θα μπορούσαν όμως να το διαβάσουν και μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και χρειάζονται ένα εύκολο κείμενο να ενισχύσει την αναγνωστική τους αυτοπεποίθηση. 

Η ιδέα που βρίσκεται πίσω από την ιστορία και τοποθετεί το ανακυκλούμενο αντικείμενο στο κέντρο της δράσης, είναι εξαιρετική και μπορεί να εισάγει πολύ έξυπνα τους μικρούς μαθητές στην έννοια της ανακύκλωσης (της διατήρησης της ύλης, κλπ.). Όπως προκύπτει αβίαστα από το κείμενο, οφείλουμε όλοι να ανακυκλώνουμε τις άχρηστες συσκευασίες, ώστε πέρα από τη βοήθεια προς το περιβάλλον, να μην τους στερούμε και ένα καλύτερο μέλλον! Καλό θα ήταν βέβαια κάποιος ενήλικας να εξηγήσει περισσότερα στο παιδί για τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, ώστε να μη βρεθεί το τελευταίο στη θέση να πετάει στην ανακύκλωση συσκευασίες που ακόμα χρειάζεται, μόνο και μόνο από τύψεις ή για να τις αφήσει να συνεχίσουν το καρμικό τους ταξίδι.

Κλείνοντας, για να αναφερθούμε και σε κάποια προβληματικά σημεία, μετά το μέσο της διήγησης, φαίνεται να δημιουργείται μια μικρή «κοιλιά» στην εξέλιξη, αφού η δράση βαλτώνει και η ίδια ιδέα επαναλαμβάνεται, κάτι που θα μπορούσε να κουράσει κάποιους αναγνώστες. Επίσης, το χιούμορ στο τέλος του βιβλίου πολύ δύσκολα θα γίνει αντιληπτό από τους μικρούς μας φίλους, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικά αρνητικό.

Αξίες - Θέματα
Περιβάλλον

Απόσπασμα 
Μεσάνυχτα και η σιωπή στο ψυγείο απόλυτη.
Ακόμα και το μοτέρ, που έτσι κι αλλιώς ήταν
αθόρυβο, δούλευε απαλά, σαν να μισοκοιμόταν.
Ξαφνικά, ένας βαθύς αναστεναγμός ακούστηκε.

- Πάλι το μικρό κουτί του γάλακτος
αναστενάζει; ρώτησε αγουροξυπνημένος
ο χυμός πορτοκαλιού το διπλανό του, το
γιαούρτι.
- Μμμμ… έκανε εκείνο βαριεστημένα.
- Γιατί αναστενάζεις, γαλατάκι μου;
ρώτησε δυνατά ο χυμός.

- Ε, σσς!
- Γιατί φωνάζεις;
-Σεβασμός δεν υπάρχει; ακούστηκε από
κάθε θήκη, ράφι και συρτάρι του ψυγείου.

- Ζωή είναι αυτή; Τίποτα συναρπαστικό δε γίνεται εδώ μέσα.

- Τι θες να γίνει δηλαδή; απόρησε μία
μισοφαγωμένη σοκολάτα.

- Να κελαηδήσουνε
πουλιά, να φυσήξει αεράκι,
να πέσει βροχή, όπως στο δάσος…
απάντησε θλιμμένα το κουτί.
Μέχρι προχτές ήμουνα ξύλο,
κορμός δέντρου, πρόσθεσε κι
αναστέναξε ξανά.

- Τώρα κατάλαβα…, πήγε να
πει ο χυμός, μα τον διέκοψε
μια κατακόκκινη ντομάτα.

- Παιδί μου, μην ανησυχείς!
Σε μια δυο μέρες θα πας
στην ανακύκλωση κι όλα
θ’ αλλάξουν.

- Και τι είναι ανακύκλωση;

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...